10.3.2013

It all depends on the decisions

Erityisesti nyt, kun oon aloittanut terveellisemmät elämäntavat, oon huomannut, kuinka pienistä tekijöistä laihtuminen ja kiinteytyminen on loppujen lopuksi kiinni: sitä pitää kiinnittää huomiota pieniin asioihin, kuten annosten kokoihin ja ruoka-aineisiin. Pienistä tekijöistä sitten koostuu lopputulos eli kiinteytyminen ja laihtuminen. Huomasin jo joskus vuosia sitten, kuinka suuri merkitys silläkin oli mm. omaan painoon, kun ruokavaliosta jätti pois vanukkaat ja valmismehut.

Aina ei tietenkään voi - eikä saakaan- huomioida, mitä syö, mutta kysymys onkin elämäntavasta. Se, valitseeko jatkuvasti kaupungilla ruokapaikaksi mäkkärin tai kotona lounaaksi einesruokaa, alkaa jossain vaiheessa näkyä, mikäli kyse on juuri jatkuvuudesta. Silloin tällöin hampurilaisten tai pitsan syöminen ei vaikuta, mutta jatkuvalla käytöllä alkaa olla merkitystä.

Laihtumisessa ja kiinteytymisessä onkin kyse juuri näistä pieneltä tuntuvissa asioissa: pitsaa vai salaattia, karkkia vai hedelmä, limsaa vai vettä, hissi vai portaat (urheilua kun ei saa myöskään unohtaa). Painotan tässä vaiheessa erityisesti juuri sitä, että silloin tällöin voi valita sen pitsan salaatin sijaan, mutta tärkeät sanat ovatkin "silloin tällöin". Tuloksia alkaa varmasti näkyä jo lyhyessä ajassa mikäli on roskaruuan, einesten tai herkkujen suurkuluttaja. 

Tässä muutamia esimerkkikohtia valinnoista, joihin laihduttajien ja kiinteyttäjien kannattaa kiinnittää huomiota:

1. Ruokapaikan valinta
 
Vai

 2. Herkuttelu

Vai

 3. Jotain makeaa janoon

Vai
 
  4. Välipala

Vai

5. Leffaherkut

Vai
 

6. Urheilu
Vai
  Kuvat weheartista.

 Tiedän, että usein on tosi vaikeaa olla esim. synttäreillä, kun tarjolla voi olla kaiken maailman suklaaleivoksia jne. Tilanteita tulee, jossa pitää punnita kahden vaihtoehdon välillä ja päättää, mikä sopii itselle. Mun mielestä ei ole yhtään tyhmää ajatella esim. herkkujen edessä "otanko tuon suklaapalan, mitä tulen himoitsemaan max 15min vai olenko ottamatta ja haluan saavuttaa kropan, josta olen haaveillut X vuotta". Itselle pitää yrittää kehitellä jokin keino "selviytyä" houkuttelevista tilanteista. Itsellä on toiminut herkkulakot - olen luvannut jotain itselleni ja yritän myös pysyä siinä. Muuten joudun potemaan huonoa omaatuntoa.

Kaikista vaikeinta omalla kohdalla on tilanteet, joissa jotain on tarjolla. Pystyn kyllä olla ostamasta, mutta jos joku tarjoaa jotain, on vaikea olla kieltäytymättä. Tällaisista tilanteista yritän selvitä usein ja olen kyllä oppinutkin kieltäytymään, mutta aina ei onnistu. Yritän kuitenkin ajatella ettei se haittaa - aina ei tarvitsekaan onnistua, jos muuten elää terveellisesti.

By: Jessica 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

flerror3messageInvalid Content-Type.