9.4.2013

Koska sais taas olla lihava?

Aloin tänään pohtia tätä nykymaailman menoa pyöräillessäni kotiin töistä. Töissä oli ihan kamalan tylsä päivä, joten kulutin aikaani lueskelemalla kaikenlaisia laihdutus- ja kuntoilulehtiä hyvien ruokareseptien toivossa. Niitähän lehdistä löytyi vaikka kuinka paljon ja aloin sitten miettiä, kuinka kauan tällainen into tollaseen terveystouhuun kestää. Muistaakseni joskus koulun historiantunneilla puhuttiin ajasta (en kehtaa heittää mitään veikkausta ettei mee ihan pieleen :D ), jolloin syöminen oli suotavaa ja lihava vartalonmalli oli "in". Se antoi ihmisesta kuvan, että tämä oli rikas ja tuli hyvästä perheestä, koska oli varaa ostaa kallista ruokaa ja syödä. Laihuus oli merkki työnteosta ja köyhyydestä, joten tätä vartaloa ei pidetty ihanteellisena. Koska nykymaailma sitten palaa tuon ajan ihannekäsitykseen vartalosta? Samoin kuin muoti ja trendit kiertää ympyrää ja tämän hetken neonvärit tulee muotiin taas joidenkin vuosien päästä, eikö lihavuudenkin pitäis tulla muotiin taas joskus?

Mun mielestä tuntuu ihan typerältä, että valtaosa ihmisistä yrittää vaan laihduttaa sen takia, että se on nykyään muodissa ja hoikka vartalo näyttää kauniilta. Laihduttamisen motiivinahan pitäis periaatteessa olla sairauksien ehkäisy ja terveellinen elämäntapa. Mulla on kans hyvä esimerkki tästä tilanteesta. Mun yks tuttu valitti yks päivä, kuinka hän on yrittäny laihduttaa, mutta nyt painon pudotus on pysähtynyt ja edelleen olis 10kg laihdutettavaa. Muutamien päivien päästä hän ilmoittaa iloisesti, kuinka on lähdössä ulkomaille 3 viikoksi ja kuinka nyt sitten pitää yrittää syödä terveellisesti, kun siellä tulee sitten syötyä paljon ja ihan kaikkea. Aloin sitten miettiä tota, mitä hän sanoi ja olin kyllä aika ihmeissäni. Ihan, kuin tosta laihduttamisesta olis tullu hänelle kunnon työ ja urakka, eikä mikään elämäntapa. Ulkomaanmatkasta tulee ikään kuin lomaa laihduttamiselle. Eihän sen noin pitäis mennä. 

Tuntuu, että tällaiset maailmanlaajuiset trendit (kuten nykyään laihduttaminen) luo ihmisille tietynlaiset kehykset, miten kuuluu elää. Sitten, kun pääsee näiden kehyksien ulkopuolelle eli esim. sinne lomamatkalle, otetaan siitä kaikki ilo irti ja eletään ku pellossa. Sitten, kun palataan takaisin normaaliin elämään ja rytmiin, jatketaan samalla tavalla eli näiden trendien määrittämillä tavoilla. Osaan kuvitella, kuinka tämä kyseinen tuttu tulee valittamaan lomansa jälkeen viikko tolkulla, kuinka paino on noussut lomalla jne. vaikka antoi hyvin ymmärtää, että tiedostaa painon mahdollisesti nousevan. Can't wait!   

Melkeinpä tässä alkaa jo toivomaan, että laihduttamistrendi menis pois muodista ja tilalle tulis jotain, mitä olis helponmpi tavotella. Toisaalta nythän ihmiset on alkanu haluamaan vähän lihaksikkaamman kropan, eikä ihan sellasta mallin laihaa. Se kuitenkin osakseen vaatii sitä laihduttamista, jotta lihakset sais näkyviin. Ei siis vieläkään olla menossa helpompaan suuntaan, mutta ehkä kuitenkin vähän parempaan. :)

Aloin vielä miettiä yhtä juttua. Tässä maailmassa pyritään elämään tasapainossa ja etsimään se "kultainen keskitie". Monesti se on kuitenkin aika mahdotonta, joten mitä tähän terveystouhuun tulee, kumpi olis parempi vaihtoehto näin maailmanlaajuisesti: laihuus ihannevartalona + syömishäiriöt, ikuinen kamppailu painon ja terveellisten elämäntapojen kanssa, psyykkiset mielenterveyshäiriöt vai lihava ihannevartalo + sairaudet (niitä ois niin paljo etten jaksa alkaa luettelemaan). Tää olisi ihan tällainen kärjistetty versio, sillä voihan tietenkin lihavan ihannevartalon myötä tulla psyykkisiä sairauksia jne. mutta varmasti ymmärsitte pointin. :) On tosi vaikeeta määritellä, mihin pitäis pyrkiä, koska kaikesta löytyy niitä huonojakin puolia. Parastahan olis luoda sellanen trendi, joka pystyy minimoimaan haittavaikutukset. Luulen kuitenkin, että tilanne jojoilee molempien ääripäiden välillä lopun elämää!  

   
By: Jessica

1 kommentti:

flerror3messageInvalid Content-Type.