12.11.2013

Sitruuna-marenkipiirakka

Sitruuna-marenkipiirakka on klassinen jälkiruoka erityisesti Amerikassa, mutta täällä Suomessa siihen harvemmin törmää. Sitruunaa tunnutaan muutenkin käytettävän melko vähän, vaikka sillä saisi luotua aivan mahtavia, herkullisia ja raikkaita jälkiruokia! Itse olen ihan muutamia kertoja ainoastaan käyttänyt sitruunaa leipoessa, enkä kyllä tiedä miksi. Päätinpäs nyt viikonloppuna sitten repästä ja valmistaa tämän kehutun ja klassisen jälkiruoan - sitruuna-marenkipiirakan.


Sirtuuna-marenkipiirakka
Pohja:
4dl vehnäjauhoja
110g voita
0,5tl suolaa
Täyte:
4 keltuaista
1tlk (397g) kondensoitua maitoa
4 sitruunan kuori ja mehu
Marenkikuorrute:
3 valkuaista
vajaa 2dl sokeria
0,5tl vanilja-aromia

Vatkaa pohjan ainekset keskenään, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat sekoittuneet. Lisää 1rkl vettä ja sekoita hyvin. Lisää toinen rkl vettä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista ja sileää. Jos taikina on edelleen kuivan tuntuista, lisää vielä 1 lusikallinen vettä, mutta varo lisäämästä liikaa! Kääri taikina muovikelmuun ja jätä tunniksi odottamaan. 

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen ja valmista täyte odottaessa. Mittaa keltuaiset, maitotiiviste sekä sitruunan mehu ja kuori lasikulhoon ja sekoita varovasti, kunnes ainekset ovat sekaisin. Jätä seos odottamaan ja tee pohja valmiiksi. Levitä taikina piirakkavuokaan ja paista 20min. Suositeltavaa olisi käyttää paistokuulia. Jos käytät niitä, paista pohjaa ensin 10min kuulilla, sitten ota kuulat pois ja paista vielä 10min.

Kaada seos esipaistetun pohjan päälle ja paista 20-30min. Täytteen tulee olla kiinteää mutta keskeltä hiukan pehmeää. Anna piirakan jäähtyä kokonaan, peitä se ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi mutta mielellään yön yli.

Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeri vähitellen 2rkl kerrallaan ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen hyvin. Kun kaikki sokeri on vatkattu mukaan, lisää vanilja-aromi ja vatkaa vaahto kovaksi. Vaahto on valmista, kun pystyt kääntämään kulhon ylösalaisin, eikä täyte valu. Lusikoi marenki kylmän piirakan päälle ja varmista, että täytät sillä täytteet kokonaan. Muotoile lusikalla kuvioita marengin pintaan. Paista ppiirakka uunissa 150 asteessa  noin 20min kunnes marenki on kullanruskea ja rapea. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua.

Vinkki! Kun alussa erottelen keltuaiset ja valkuaiset, kannattaa säästää ylijäävät valkuaiset marenkia varten, vaikka valmistaisitkin marengin vasta seuraavana päivänä.  Näin ruokaa ei mene hukkaan. :)


By: Jessica

1 kommentti:

  1. Hyvän näköinen piirakka kauniisti paistunu ja muutenkin onnistuneen näköinen. Varmaan on maukas -Ritva

    VastaaPoista

flerror3messageInvalid Content-Type.